Oleg Karuvits begon met schilderen in 1992 toen hij, een student kunstgeschiedenis van de Sint-Petersburg Academie voor Schone Kunsten in Rusland, een facultatieve driejarige tekencursus volgde in de klas van prof. Lydia Davidenkova bij de Academie. Het bestuderen van meesterwerken en bezoeken aan musea zijn voor Oleg de grootste bron van inspiratie. Hij gelooft dat goede kennis van de kunsttradities je helpt je eigen stijl te ontwikkelen en hij beschouwt vakmanschap als net zo belangrijk voor een kunstenaar als originaliteit. Portretten vormen het grootste deel van Oleg’s werken: tientallen zelfportretten, portretten van familie en vrienden. De portrettenseries van de Russische primaballerina’s Alla Osipenko (het Kirov Ballet) en Ulyana Lopatkina (het Mariinsky Theater) nemen, samen met geschilderde portret van Maria Callas, een aparte plaats in. Oleg schildert op realistische en figuratieve wijze.

In 2010 behalde Oleg diploma in Conservering en Restauratie van Schilderijen en Beschilderde Objecten aan de Universiteit van Amsterdam.

ENGLISH  NEDERLANDS 

CURRICULUM VITAE

1992-1997 Studie aan de Faculteit voor Kunstgeschiedenis en Kunsttheorie van de Sint-Petersburg Academie voor Schone Kunsten.

1992-1995 Tekenlessen aan de Sint-Petersburg Academie voor Schone Kunsten (prof. L. Davidenkova).

1993 Deelname aan een archeologische expeditie naar het Noordwest district in Rusland.

1994 (zomer) Stage bij het Russisch Museum (Afdeling voor de 18e en 19e-eeuwse schilderkunst).

1998-2000 Curator van het Sint-Petersburg Staatsmuseum voor Theater en Muziek. Organisatie van in bruikleen afgestane tentoonstellingen en permanente exposities: permanente expositie “Ballet van Sint-Petersburg. 19e en 20e eeuw” (1998), één-kostuumtentoonstelling “De Zeemeermin” ontworpen door M. Vrubel (1998), mono-tentoonstellingen van moderne fotografen N. Tsehomskaya en B. Rubinstein (1998), “Geschiedenis van het Kirov Theater in fotografieën van V. Baranovsky” (1998). Was een curator van de collectieve en internationale tentoonstellingen: de in bruikleen afgestane tentoonstelling gewijd aan de 200-jarige gedenkdag voor A. Poesjkin (Sint-Petersburg Centraal Expositiezaal “Manege”, 1999), “Russische Hamlet” (Staatsmuseum de Hermitage, 2000), “Onbekende Roerich” (2000), “Muziek van Sjostakovitsj” (2000), “Opvallend Sint-Petersburg: 100 jaar Russisch Theaterontwerp” (Columbus Art Museum, Columbus, Ohio; Marion Koogler McNay Art Museum, San Antonio, Texas; USA, 1999-2000).

2001 Gastcurator voor permanente expositie “Sterren van het Russische Ballet” in het Samoilov Familiemuseum.

2005 Ingeschreven als kunstenaar bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

2005-2010 Studie Conservering en restauratie van schilderijen en Beschilderde Objecten aan de Universiteit van Amsterdam.